KALORİMETRE
Kalorimetre Hakkında Bilinmesi Gerekenler…
Kalorimetre Hakkında Bilinmesi Gerekenler…
1- Kalorimetre Nedir?
Kalorimetre merkezi ısıtma sistemlerinde kullanılan ve her bir bağımsız bölümün ne kadar enerji tüketimi yaptığını hesaplamaya yarayan bir ölçü aletidir. Kalorimetre mekanik ve elektronik bileşenlerden oluşur ve bir debi ölçüm sistemi ve elektronik hesaplama ünitesine sahiptir.
2- Mekanik Kalorimetre Nedir?
Mekanik kalorimetre esasen su sayaçları gibi türbin sistemi ile çalışan ve içinden geçen suyun miktarını volumetrik olarak ölçen bir çark sistemine sahip kalorimetredir. Bu kalorimetre sisteminde ölçüm mekanik olarak yapılır hesaplama ise yine elektronik hesaplama ünitesi ile gerçekleştirilir.
3- Ultrasonik kalorimetre nedir?
Ultrasonik kalorimetre, su debi ölçümünü Ultrasonik metot ile gerçekleştiren kalorimetre çeşididir. Mekanik bir parça yoktur. Tüm ölçüm ve hesaplama işlemleri elektronik ortamda geçekleşir. Hesaplama ünitesi aynı zamanda debi ölçümünü gerçekleştirir.
4- Mekanik ve Ultrasonik kalorimetrenin farkı nedir?
Mekanik ve Ultrasonik kalorimetre temelde aynı işlevi görse de , ölçüm sistemleri farklıdır. Sonuçta elde edilen ölçüm ve hesaplama bilgisi aynıdır fakat bu sistemlerin birbirlerine karşı avantaj ve dezavantajları vardır. Temiz bir kapalı sistemde her zaman Ultrasonik kalorimetre daha iyi sonuç verecektir. Bilinmelidir ki mekanik sistemler zaman içerisinde hep eksik göstermeye meyillidir. Bu eksik gösterme miktarı ise öngörülemez. Ultrasonik sistemlerde ise bu eksik gösterme oranı daha düşük, sayaç ise zaman içerisinde daha kararlı ve stabil çalışır.
5- Termostatik vana taktırmalı mıyız? Neden?
Kalorimetre veya payölçerlii sistemlerde ayrıca Termostatik vana taktırmak hem kanunen zorunludur hem de bu sistemleri verimli kullanmak açısında son derece önemlidir. Eğer sistemde Termostatik vanalar yok ise zaten insanların kontrolü dışında bir tüketim var demektir. Termostatik vanalar oda içerisinde sıcaklık değerlerinin otomatik olarak ayarlanabildiği ve insanları enerji tasarrufuna yönlendiren bir tesisat malzemesidir.
6- Kalorimetre sistemi kuruldu peki nasıl tasarruf edeceğiz?
Kalorimetre sistemi tek başına tasarruf sağlamaz. Aynı zamanda bir Termostatik vanaya sahip olmalısınız ve bu vana aracılığı ile konfor şartlarından ödün vermeden en az enerji tüketerek gerektiğinden fazla enerjinin ortama transfer olmasını engellemelisiniz. Yapılması gereken i termostatik vana aracılığı ile ayar yaparak ortamın gereğinden fazla ısınmasını engellemektir.