Isı Pay Ölçer
ISI PAYÖLÇER
2007 yılında yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu ile birlikte isimleri telaffuz edilmeye başlanan ısı pay ölçer cihazlar ve Termostatik vanalar birlikte ve doğru kullanıldığında yüksek miktarda tasarruf elde edilmesinin yolunu açıyor. Bu içeriğimizde, Isı Pay Ölçer hakkında bilinmesi gerekenleri aşağıda bulabilirsiniz.
Isı Pay Ölçer Nedir?
Isı Pay Ölçer, merkezi ısıtma sistemli binalarda radyatör üzerine takılarak tüketilen ısı enerjisini paylaştırmaya yarayan cihazdır. Çok kolonlu, borulu/ dikey ısıtma Sistemlerindeki kullanımı için tasarlanmıştır. Radyatör üzerinden ölçüm yaparak, dairenin bireysel ısı enerjisi tüketimini hesaplanmasını ve tüm apartmanda gider paylaşımı yapılmasını sağlayan ısı sayacıdır.
Sistem Nasıl çalışır?
Isı pay ölçer cihazları, merkezi sistemli binalardaki radyatörlere monte edilerek ısı tüketimini ölçer. Böylece her daire ne kadar ısı tüketirse o kadar yakıt parası öder. Daire sakinleri, evde olmadıkları veya ihtiyaç duymadıkları zaman Termostatik vanalarını düşük sıcaklığa ayarlayarak boşuna ısı tüketmez. Radyatörlerdeki Termostatik vanalar oda sıcaklığını takip eder ve daire sakinlerinin ayarladığı sıcaklığa yaklaştığında otomatik olarak kısılır, hatta ayar sıcaklığına geldiğinde kapatır ve evin içi gereksiz yere ısıtılmamış olur. Isı pay ölçerler ne kadar ısı tüketildiğini ölçer ve daire sakini kullanmadığı ısının parasını ödemez. Böylece % 25’e varan tasarruf sağlar. Evlerde gereksiz ısıtma enerjisi harcanmadığı için radyatör suyu kazana daha yüksek sıcaklıkla döner. Kazan otomasyonu sistemde ısı talebi olmadığını anlayarak kazanı kısar. Kazana giren yakıt miktarı düştüğü için tüm apartman toplam yakıt harcamasında da tasarruf elde eder.
- Termostatik vana kullanılırken nelere dikkat etmeliyim?
Termostatik vanalar, üzerilerindeki hassas termostat grubu ile radyatörden geçen suyun debisini ayarlayarak, mahalin istenilen sıcaklıkta tutulmasını sağlayan cihazlardır. Oda içinde oluşabilecek ısı artışlarında (televizyon, bilgisayar, güneş ışınları, ocak, fırın, insan sayısı vs.) Termostatik vanalar otomatik olarak kısılarak, hem gereksiz tüketimin önüne geçilir, hem de kazanın fazladan çalışması önlenerek enerji tasarrufu sağlamış olur. Bir mahalin sıcaklığını 10C değiştirmenin o mahalin yakıt tüketimine yaklaşık %6 etkisi vardır. Konfor sıcaklığının her bir mahal için ayrı ayrı seçilebilmesi ve sabit bir değerde tutulabilmesi, sistemin tüm mahaller için sürekli çalışmasını engellediğinden, yakıttan tasarruf sağlar. Termostatik radyatör vanası kullanırken vana üzerindeki sıcaklık skalalarını her bir oda için ayrı ayrı ayarlamak önemlidir. Çünkü ısı kazancının fazla olduğu mahallerde vananın sıcaklık skalası düşük tutulacağından tasarruf sağlanmış olacaktır. Ayrıca dairenizi her havalandırışınızda vananın üzerindeki sıcaklık skalasını en düşük değere getirmeniz önemle tavsiye edilir. Aksi durumda Termostatik vana ortamdaki ani sıcaklık değişimini fark edecek ve sistemde boş yere sıcak su dolaştıracaktır.
- Hangi oda kaç dereceye ayarlanmalıdır?
Oda konfor sıcaklıklarınız, daire sakinin kullanım alışkanlıklarına göre değişebilir. Gün içerisinde ısıtmada sıcaklık maksimum 21 °C’ye ayarlanmalıdır. Her bir derece sıcaklık artışı ısınma maliyetinizi %6 oranında arttıracaktır. Isınma maliyetlerinizden %20 – %25 oranında tasarruf etmek için odanın sıcaklığını 24°C’den 20°C’ye düşürün.
Uyurken camlarınızı açık bırakıyorsanız Termostatik vananızın konumunu 15°C’ye getirmenizi öneririz. Bulunduğunuz yerden uzun süreliğine ayrılacaksanız termostatik vanalarınızı yasa ve yönetmeliklerin müsaade ettiği sınırlar içerisinde kalacak şekilde kısmanız tasarruf yapmanızı sağlayacaktır. Konfor ihtiyacınıza göre, bu değerleri daha düşük tutarak daha fazla tasarruf elde edebilirsiniz.
- Faturamı nasıl düşürebilirim?
Tasarruflu kullanıma dikkat edilmesi demek ısınmamak anlamına gelmemektedir. Daha iyi ısınıp daha az bedel ödemek mümkündür. Dikkat edeceğiniz hususlar nedeniyle, sıcaklık konforunuzdan ödün vermeden daha az bir ücretle daha iyi ısınma sağlayabilirsiniz. Bunun için ilk olarak yapmanız gereken termostatik radyatör vanalarınızı her bir mahal için uygun sıcaklık skalasına getirmenizdir. Dairenizdeki Termostatik radyatör vanalarını, tatile gittiğinizde ya da dairenizin uzun süre boş kalacağı durumlarda 15 derecenin altına gelmeyecek şekilde kısarak, enerji bedelinden tasarruf edebilme imkânınız olacaktır. Kullanım alanlarınızı 4 saatten uzun süreli olarak kullanmadığınız durumlarda konfor sıcaklığını düşürerek enerji faturalarınızda ciddi tasarruf edebilirsiniz. (Not: Ortam Sıcaklığını min 15°C Altına Düşürmeden) Ortam sıcaklığını 1°C düşürerek yaklaşık olarak %6 ile %8 oranında enerji tasarrufu sağlarsınız.